NatuurPlus
  • WIE zijn we?
  • Wil je MEEDOEN ?
  • Wil je KOPEN?
    • ZONDAGSWINKEL
    • WEBwinkel
    • Bestellen & Afhalen
  • Wil je LEREN?
    • Aroma Jaartraject - L1, 2 & 3
    • Natuurcosmetica
    • Algotherapie
    • Apitherapie
    • Apicosmetica & - Welness
    • MASTERCLASSES
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Verdieping - Basisopleiding
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Verdieping
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Bloedsuikerspiegel
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Vertering & immuniteit
    • KMO-portefeuille
  • Wil je ONTDEKKEN?
    • VRAC & DIY Workshops
    • Bedrijfsbezoeken
  • Gedeeld labo
  • Contact
  • Blog
  • LAVENDELFAIR 26 JUNI 2022
Picture
De kaap van 2022 ligt alweer bijna een maand achter de rug.
Maar nog net op tijd voor een nieuw-(jaar)-s-brief.
We willen jullie alvast informeren over:
       

ons aanbod aan GEVARIEERD leren: 
opleidingen, gedeeld labo en KMO-adviespijler vakmanschap én, last but not least, een Summerschool in blended vorm
*
winkelnieuwtjes vanuit onze zondagswinkel COOPUUR
*
een versnelling hoger naar SLOW productie
*
ont-moeten in ONLINE kruid-CAFE?

GEVARIEERD Leren
Over Aankomende OPLEIDINGEN, een GEDEELD LABO en KMO-ADVIES-pijler, doorgeven van VAKMANSCHAP en een SUMMERSCHOOL in blended vorm


Aroma- en Natuurcosmetica Jaartraject – Open Lesdag
Netelvuur verzorgt momenteel  2 trajecten bij NatuurPlus: het Aroma-jaartraject en het Natuurcosmetica Jaartraject. Deze opleidingen gaan door in reële bedrijfscontext en zijn een bonte mix van theorie enpraktijk. NatuurPlus trekt hiermee – anders dan bij online leren -  de kaart van nabij-heid als stimulerende factor voor ‘écht én baan-brekend’ (lees: arbeidsmarktgericht) leren. Het volgen van een dergelijk traject vraagt een actieve inzet, engagement en doorzettingsvermogen.  De beslissing tot het al dan niet inschrijven in een dergelijk traject moet goed overwogen worden. We willen geïnteresseerden voldoende informeren via een ‘open lesdag’ op maandag 30 mei.
Proeven van onze opleidingen?
Gratis deelnemen aan onze open lesdag op maandag 30 mei van 10 u tot 17 u.
Aanmelden is verplicht via mail naar info@natuurplus.be (plaatsen zijn beperkt).
 
Gedeeld Labo & KMO-advies
In onze KMO-opleidingen wordt uiteraard steeds een knipoog gemaakt naar de productie-omgeving als inspiratiebron. Maar ook buiten ons opleidingsaanbod, zijn er voldoende tentakels om kennis en ervaring dichter bij de lerende te brengen: denk maar aan ons gedeeld labo aangevuld met KMO-advies op maat van de aanvrager.
Mits voldoende kennis en ervaring, kan je na een inloopdag individueel aan de slag om (test)producties te maken. Voor afgebakende onderzoeksvragen kan je als startende ondernemer bovendien beroep doen op advies op maat (KMO-advies). Dit advies kan heel divers zijn: op punt stellen van recepturen, conformiteit met eco-lastenboeken, stabiliteit en houdbaarheid van een product, hygiëneparameters, …..één voor één cruciale aspecten bij het effectief in de markt zetten van een product.
Zit je met een productidee?
En ben je op zoek naar bepaalde info en bijstand?
Contacteer vrijblijvend docent en kwaliteitsverantwoordelijke Johan De Smedt (JSA) via Johan@natuurplus.be.
 
Doorgeven van vakmanschap via Leerling-meestertrajecten
Sinds kort is er ook de mogelijkheid om te leren via doorgeven van vakmanschap in leerling-meestertrajecten, een initiatief van Vlaanderen (Departement Cultuur) om zich internationaal te profileren. De UNESCO roept immers op om immaterieel erfgoed door te geven, onder de vlag van Living Human Treasures. Sommige goedgekeurde trajecten zoals het traject van Sarah, vallen in het domein van de herboristerie en de kruidenverwerking. In het traject gaat ‘meester’ Christel en ‘leerling’ Sarah aan de slag met een aantal lokale medicinale planten. Het telen, oogsten, plukken en verwerken tot kruidenpreparaten staan centraal, maar ook rituelen of gebruiken rond deze planten worden onderzocht. Immers, al nagedacht over waarom wildpluk meer ingeburgerd is in culturen waar mensen dichter bij Moeder Natuur staan? Sarah probeert het te ontrafelen in de komende maanden….
Ter info aan herboristen en kruidenverwerkers: vanaf april ’22 start er een nieuwe ronde. Meer info kan je vinden via https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/cultuur/cultureel-erfgoed/subsidies/beurzen-voor-het-doorgeven-van-vakmanschap-een-meester-leerlingtraject.

‘Achterstand’ inhalen via de Summerschool?
Netelvuur is partner in E-plantagora – een ESF-project van NatuurPlus Academy voor de ontwikkeling van een blended leertraject Plantbased Productontwikkelaar waarin de lerende zijn eigen hybride leertraject volgt op basis van eigen leerdoelen, los van tijd en plaats, in een gepersonaliseerde leeromgeving. Op zijn zachtst gezegd: een uitdaging om een praktijkopleiding in een vorm van afstandsleren te gieten met blijvende aandacht voor de kernwaarden van digitale didactiek: leren die aansluit bij de behoeften van de lerende, bewustwording creëren, verwerven van de juiste kennis-vaardigheden-atitudes, implementeren en evaluatie.
Het voordeel van blended leren? Wel, de drempel tot Leren is nog nooit zo laag geweest vermits deze vorm van leren toelaat een eigen leerweg uit te stippelen in functie van plaats, tijd, interesses, enz.
Meer info kan je terugvinden in de presentatie die je kan bekijken via deze link. - een terugblik op ons stakeholder-event in december jl.
Het volledige traject zal pas volgend lesjaar (jan ’23) van start gaan, maar in de aanloop hierop willen wij graag een test doorlopen. Wij hebben deze gegoten in een Summerschool welke een compacte  versie is van het volledige traject.
Tijdens de Summerschool ga je aan de slag met het ontwikkelen van je eigen plantaardige product (food of non-food).  Het lesprogramma bestaat uit een uitgebreid online lesgedeelte, een meeloopdag en twee praktijkdagen. In het online gedeelte wordt je meegenomen in het proces van het ontwikkelen van een product. Dit kan zowel een voedingsproduct als cosmetica zijn. Dit is volledig afhankelijk van jou eigen leerwens.  Het online gedeelte wordt echter vooraf gegaan door een meeloopdag. De meeloopdag is op 2 juli. Tijdens deze dag kun je bij ons op het bedrijf zien hoe productontwikkeling in zijn werk gaat; wat komt hier aan registraties en administratie bij kijken, welke machines worden er gebruikt, wat zijn de technologische mogelijkheden, …. Wij zullen je voorzien van voldoende input om jouw eigen productplan te gaan maken. De dag heeft als doel je te prikkelen om online te gaan werken aan de mogelijkheden en het productdossier van jouw eigen ontwikkelde product. Tijdens de praktijkdagen zullen we het productdossier gaan vervolmaken en krijg je de kans om op ons bedrijf jouw eigen product te gaan maken. Dit zijn co-creatie dagen met een mix van doen en denken, gecombineerd met individuele begeleiding. Gezamenlijk geven wij aan de hand van de input van alle deelnemers de dagen vorm en voorzien wij elkaar van advies en tips.
Kortom: ons inziens dé ideale kans voor schoolverlaters of startende kruidenverwerkers, herboristen, of andere groene ondernemers om ‘corona-achterstand’ of ‘corona-tekorten’ van tijdens het schooljaar op een non-klassikale manier op te vangen.
Interesse?
Wil je deelnemen aan de Summerschool?
Aanmelden kan vanaf nu via mail naar info@natuurplus.be.
 

WINKELNIEUWtJES…vanuit COOPUUR

Netelvuur zet sinds jaar en dag in op kwalitatieve korte-ketenverkoop. Ja, het behoort tot het DNA van ons bedrijf. Zoals jullie reeds weten, doen we dit sinds april 2019 in de schoot van onze coöperatieve zondagswinkel Coopuur samen met overige producenten die van het zelfde hout gesneden zijn: lokaal – sociaal – duurzaam vormen de cruciale leidraad van ons inkoopbeleid.
Soms moeten hierbij moeilijke keuzes gemaakt worden zoals b.v. bij de inkoop van producten die sowieso niet hier geproduceerd kunnen worden: koffie, cacao, citrus-fruit, ….
Certficering (bio én fair trade) is in dit geval doorslaggevend en dit omwille van markttransparantie.  Want ‘een beetje bio’ of ‘bio zonder label’ is immers geen bio!
Daarnaast is er ook herkomst. Het is soms moeilijk kiezen tussen biologische bananen of biologische fair trade bananen die enkel verkrijgbaar zijn onder welbepaalde voorwaarden en via coöperatieve circuits.  Ook hier trekken we radicaal de kaart van coöperaties – indien mogelijk Europese -  die verder gaan dan wat economisch te maximaliseren valt. We zoeken naar het verhaal achter het product en trachten op die manier een sociale dimensie te integreren in ons inkoopbeleid.
Op die manier komt de vanillestok uit Ethiopië en de sinaasappel uit Italië een pak dichterbij. En Precies die nabijheid zorgt er voor dat ogenschijnlijke afval van een product minder snel effectieve afval wordt, maar misschien een reststroom met valorisatie. Citrusschillen zijn hier mooie voorbeelden van. Sinds het verhaal van de biologische citruscoöperaties mij bekend is, gaat er geen enkele citrusschil nog in de vuilnisbak.  Naast drogen van schillen (voor verwerking in thee’s) is er ook de azijn-maceratie tot kuisproduct.
Op zoek naar biologische producten mét verhaal?

​Bestellen van verswaren
Maandelijks worden er verswaren besteld die afgehaald kunnen worden op de eerste zondag van de maand bij Coopuur. Het gaat over aardapelen, appelen, citrussen,  …. Afkomstig van bijzondere leveranciers.
Via mail tegen uiterlijk de laatste zaterdag van de maand (12u) voor afhaling de eerste zondag van de maand.
 
Openingsdagen- en uren 2022
2021 was een moeilijk jaar om onze winkelbezetting coöperatief in te vullen. Wist je dat we onze winstmarge bewust laag kunnen houden omdat een personeelskost voor een winkelier uitgespaard wordt? Onze producenten  bemannen/bevrouwen immers zelf de zondagswinkel in een wekelijkse beurtrol.
In 2022 schakelen we over op een vast rotatiesysteem waarbij de winkel bemand wordt door:
  • Hélène op de eerste zondag van de maand;
  • Johan op de tweede zondag van de maand;
  • Trui op de derde zondag van de maandag;
  • Christel op de vierde zondag van de maand.
 
Heb je specifieke vragen, of wil je uitleg overeen  welbepaald productgamma, dan kan het handig zijn om met bepaalde vragen bij de juiste winkelier terecht te komen.
Dit beurtrolsysteem is niet altijd vanzelfsprekend in vakantieperiodes of op feestdagen.
Toch blijven we in 2022 vasthouden aan ons oorspronkelijk concept van wekelijkse winkeldag op zondag.
In de maanden met een 5de zondag maken we evenwel ‘een brug’ en zal de winkel gesloten zijn: 30 januari, 30 mei, 31 juli en 7 augustus, 30 oktober.
Zo ook op volgende feestdagen: 17 april en 25 december.
En verder: like de facebookpagina van Coopuur. Zo ben je steeds op de hoogte van de meeste recente nieuwsjes!
 
Workshops, beleving & delen
Het Coopuur-activiteitenprogramma kan je terugvinden op de website (zie AGENDA Workshops 09.21 tem 06.22 (weebly.com).
Een greep uit de agenda:
Op 13 februari leert Johan jou ‘Liefde tonen in en flesje’
Een geurig cadeau is meestal een intiem gebaar, en hoe klassiek het idee ook is, het is nooit ouderwets om iemand parfum te geven. Wel is het een goed idee te weten waar de ontvanger van houdt, of wat op zijn of haar wenslijstje staat. Een unieke geur kan wat romantiek in de relatie aanbrengen – het laat je innerlijke gevoelens zien en dat is soms effectiever dan verbale communicatie!
Leer je eigen geurvoorkeuren kennen en ontmasker de “wow” factor bij je geliefden. Een romantische combinatie van aardbei en witte bloemen. Een donkere en gedurfde combinatie van roos en oudh. Een verslavend, zoet chocolade-koffie-parfum of toch weer naar de verleidende kracht van patchouli en vanille.
Je ontdekt het allemaal.  Wil je in een unieke beleving je persoonlijkheid met een eigen geurcombinatie verwennen, dan maak je een eigen parfum (10 ml) voor € 8. 
Aanmelden voor de Workshop Parfum is verplicht via mail naar Johan@natuurplus.be
0p 20 februari gaan we aan de slag om onze oude notelaar een tweede leven te geven: onder leiding van Meneertje Theelepel kan je jouw eigen lepel uit hout snijden. Een oergezellige dag in het teken van de warme veelzijdigheid van hout! Meer info & inschrijven: Workshop - 20 februari - Lievegem :: Meneertje Teelepel (volzet).
Voor meer activiteiten: check regelmatig de Facebookpagina van Coopuur !
 

SLOW PRODUCTIE – een versnelling hoger?

Netelvuur werkt sinds 2020 samen met NatuurPlus voor de opvolging van de kwaliteit van haar distillaten.
Kwaliteitsopvolging, ja dat is héél wat. Er is immers nog een behoorlijke weg af te leggen eens een plant gedistilleerd is. Een primair product zoals een essentiële olie of hydrolaat kan niet naar de markt zonder analyses, challenge-testen, productdossier, CPNP-, notificatie, etikettering en labeling. Een voor één noodzakelijke stappen alvorens de artikel-informatie te kunnen importeren in een (web)winkel.
Eerlijk, we kunnen dit niet allemaal zelf en doen dit om die reden coöperatief onder de merknaam NatuurPlus, waar we kennis, kunde en kosten ivm kwaliteitsopvolging delen met meerdere producenten.
Op die manier verkregen de producten van Netelvuur vorig jaar het Ecogarantie-logo en sinds december jl. eveneens het SLOW COSMETIQUE logo.
We zijn er terecht fier op, wetende hoeveel energie we hiervoor samengesprokkeld hebben, maar vooral omwille van het feit dat het een zeer mooi bewijs is van echte Green Beauty!
Wil je meer weten over Planet Positive Beauty Guide en over hoe meer groene beauty-keuzes te maken?
Volg ons facebookpagina’s van Netelvuur en NatuurPlus!
De volgende weken zoomen we in op de 4 belangrijkste pijlers van Planet Positive Beauty: Ingredients, Packaging, People & Sustainable Sourcing.
 

ONLINE CAFE als ont-moeting?


De afgelopen jaren is Netelvuur, en sinds 2020 NatuurPlus, niet zelden het aanspreekpunt voor advies rond teelt en verwerking van aromatische planten. We proberen startende groene ondernemers te ondersteunen via onze KMO-adviespijler met advies op maat (zie hoger).
Voor sommige heeft dit geleid tot bloeiende startups, maar voor anderen is de drempel naar KMO-advies ‘te hoog’ hetzij omdat  het ondernemersidee  te onrijp is; hetzij om financiële redenen of omdat de aanvrager in kwestie nog geen ondernemersnummer heeft, of omdat het helemaal niet de bedoeling is om ondernemer te worden….
Soms worden we ook gecontacteerd voor heel afgebakende vragen waarvoor het KMO-advies op zich niet bedoeld is: b.v. ‘Hoe kan ik mijn nieuw product laten testen?’, ‘Waar kan ik die grondstof vinden?’ of ‘waar kan ik informatie vinden over dit aspect ?’….Kortom vragen die niet zozeer betrekking hebben op advies maar op uitwisseling van kennis en ervaring.
We dachten dat een lerend netwerk hier het gepaste forum zou kunnen zijn en starten om die reden met een Oline Café op de laatste donderdag van de maand.
Hoe zien we dit? We zien dit online café als een lerend netwerk; of noem het gerust een gilde, ambachtenclub,  ‘loge’…. Of een forum voor groene ondernemers om hindernissen die ze bij hun zoektocht ondervinden te overwinnen?
Ik zocht het even op en botste op volgende omschrijving:
In een lerend netwerk worden mensen samen gebracht rond een probleem dat ze gemeenschappelijk ondervinden. Zij worden aangemoedigd om over dat probleem hun kennis en ervaring te verdiepen en met elkaar uit te wisselen. Op die manier komen ze tot nieuwe inzichten die hen de mogelijkheid moet geven om hun probleem beter aan te pakken.
Een lerend netewerk vraagt een actieve en zoekende houding van de deelnemers. Het is niet de begeleider die de oplossingen aanreikt. De oplossingen komen vanuit de deelnemers zelf. Indien nodig kunnen de deelnemers hun kennis buiten de groep zoeken (opzoekingswerk, een expert uit nodigen, excursie, stage, bedrijfsbezoek, …). Het zijn de deelnemers aan het netwerk die het programma van hun bijeenkomsten samen vastleggen.
Bij het lezen hiervan, dacht ik: ‘laat ons er aan beginnen, wie weet welke er ideeën en initiatieven er ontspringen in tijden waarin we fysiek ver van elkaar leven?’
Geïnteresseerden kunnen aanmelden via mail naar info@natuurplus.be en ontvangen een link tot deelname. We maken geen ‘agenda’ maar gaan ervan uit dat het gesprek – naar analogie met ‘op café gaan’ wederzijds gevoed wordt door:
  • Weetjes, ….
  • Interessant leesvoer die je aanbeveelt
  • Interessante bezoekadressen
  • Een interessante tool of machine die je uitgeprobeerd hebt
  • Een vraag die je wil voorleggen
  • Een plan waar je op broedt en die je wil delen met gelijkgezinden
  • Iets mooi die je wil voorstellen aan de groep….
 
We creëren een open sfeer waarin vrijuit kan worden gepraat over plannen en ideeën die je bij de uitwerking daarvan ondervindt.
Tot donderdag 24 februari 19 u!

​Christel
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • WIE zijn we?
  • Wil je MEEDOEN ?
  • Wil je KOPEN?
    • ZONDAGSWINKEL
    • WEBwinkel
    • Bestellen & Afhalen
  • Wil je LEREN?
    • Aroma Jaartraject - L1, 2 & 3
    • Natuurcosmetica
    • Algotherapie
    • Apitherapie
    • Apicosmetica & - Welness
    • MASTERCLASSES
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Verdieping - Basisopleiding
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Verdieping
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Bloedsuikerspiegel
    • Integratieve Nutritionele Therapie - Vertering & immuniteit
    • KMO-portefeuille
  • Wil je ONTDEKKEN?
    • VRAC & DIY Workshops
    • Bedrijfsbezoeken
  • Gedeeld labo
  • Contact
  • Blog
  • LAVENDELFAIR 26 JUNI 2022